Prosty w wykonaniu, ale spektakularny na talerzu starter…
Składniki:
- 1 kg śliwek
- ok. 2 łyżki miodu (ilość miodu uzależniona od słodkości śliwek)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- camembert
- 3 arkusze ciasta filo
- 2 łyżki masła
- gałązki tymianku
- kilka malin
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Smażymy z miodem do uzyskania lekko dżemowej konsystencji. Na końcu dodajemy ocet balsamiczny (ja do mojego przepisu użyłam octu z dodatkiem figi).
Warstwy arkusza filo smarujemy masłem i układamy na sobie. Na tak poskładane ciasto wykładamy łyżkę usmażonych śliwek, na nich umieszczamy camemebert i kolejną porcję śliwek. Układamy gałązkę tymianku i kilka malin. Związujemy ciasto w woreczek. Pieczemy ok. 20 – 25 minut w temperaturze 180ºC.