zapiekany camembert w cieście filo

 

Prosty w wykonaniu, ale spektakularny na talerzu starter…

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • ok. 2 łyżki miodu (ilość miodu uzależniona od słodkości śliwek)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • camembert
  • 3 arkusze ciasta filo
  • 2 łyżki masła
  • gałązki tymianku
  • kilka malin

 

zapiekany camembert w cieście filo

 

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Smażymy z miodem do uzyskania lekko dżemowej konsystencji. Na końcu dodajemy ocet balsamiczny (ja do mojego przepisu użyłam octu z dodatkiem figi).

Warstwy arkusza filo smarujemy masłem i układamy na sobie. Na tak poskładane ciasto wykładamy łyżkę usmażonych śliwek, na nich umieszczamy camemebert i kolejną porcję śliwek. Układamy gałązkę tymianku i kilka malin. Związujemy ciasto w woreczek. Pieczemy ok. 20 – 25 minut w temperaturze 180ºC.

 

Camembert zapiekany w cieście filo

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz