Trzyskładnikowe wypieki

 

Czy trzeba być mistrzem piekarstwa i cukiernictwa, żeby wyczarować szybko i prosto rumiane bułeczki czy smaczny deser? Sarah Rainey udowadnia, że nie. Wystarczy pomysł, szczypta talentu i 3 (słownie “trzy”) produkty, żeby przygotować chrupiący chleb lub kuszące słodkości. Tak, pieczenie z jej książką Trzyskładnikowe wypieki jest banalnie proste.

Trzyskładnikowe wypieki Sarah Rainey to zbiór prostych, banalnie prostych, przepisów na przepyszne ciasta, ciasteczka, bułeczki i chleby, desery, słone przekąski i lody. To idealna pozycja zarówno dla początkujących “cukierników”, dzieci zafascynowanych kolejną edycją Masterchef Junior, jak i bardziej zaawansowanych “szefów domowej kuchni”, którzy muszą przygotować śniadanie dla dziecka lub poczęstunek dla niespodziewanych gości, a lodówka świeci pustkami…

 

Poniżej przedstawiam jeden z przepisów z tej książki.

 

Trzyskładnikowe wypieki

 

Sernika z białej czekolady

Składniki:

  • 270 g białej czekolady
  • 240 g serka (np. wieluńskiego, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł)
  • 6 jajek

 

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 195 °C, dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy lekko masłem.

Rozpuszczamy 240 g białej czekolady (resztę zostawiamy do dekoracji) w kąpieli wodnej. Dodajemy serek i mieszamy.

Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy je do masy czekoladowo-serowej. Mieszamy do połączenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Stopniowo, łyżeczka po łyżeczce dodajemy pianę do masy, mieszając całość delikatnie aż do połączenia składników. Masa powinna być jasna i gęsta.

Przelewamy masę do tortownicy. Wstawiamy tortownicę do blachy do pieczenia, którą zalewamy wrzątkiem do 1/3 wysokości. Pieczemy przez pół godziny w kąpieli wodnej, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na dziesięć minut.

Po wystygnięciu ozdabiamy ciasto roztopioną resztą czekolady.

 

 

 

 

Sarah Rainey, Trzyskładnikowe wypieki
Wydawnictwo Insignis
Tłumaczenie: Olga Siara
Tytuł oryginału: Three Ingredient Baking
Liczba stron: 208
ISBN 978-83-65743-96-1
Data wydania 20/06/2018

 

 

Insignis

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz