Sałatka chlebowa

 

Nie lubimy marnować jedzenia. Przejrzałe owoce, czerstwe pieczywo, zamiast do kosza na śmieci, trafiają u nas na talerze. Z suchego chleba można na przykład zrobić pyszną sałatkę chlebową. Istnieje wiele przepisów na to śniadaniowe danie. Oto, jeden z nich.

Składniki:

  • kilka kromek czerstwego chleba
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • puszka tuńczyka w oliwie
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 dymka
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy

 

Przygotowanie:

Kromki chleba kroimy w kostkę i opiekamy na natłuszczonej oliwą (1 łyżka) patelni. Dymkę kroimy w piórka.

Grzanki przekładamy do miski, dodajemy tuńczyka, fasolę i dymkę. Doprawiamy solą, pieprzem, polewamy oliwą i skrapiamy lekko cytryną.

 

Sałatka chlebowa

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz