Nie lubimy marnować jedzenia. Przejrzałe owoce, czerstwe pieczywo, zamiast do kosza na śmieci, trafiają u nas na talerze. Z suchego chleba można na przykład zrobić pyszną sałatkę chlebową. Istnieje wiele przepisów na to śniadaniowe danie. Oto, jeden z nich.
Składniki:
- kilka kromek czerstwego chleba
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- puszka tuńczyka w oliwie
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 dymka
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Kromki chleba kroimy w kostkę i opiekamy na natłuszczonej oliwą (1 łyżka) patelni. Dymkę kroimy w piórka.
Grzanki przekładamy do miski, dodajemy tuńczyka, fasolę i dymkę. Doprawiamy solą, pieprzem, polewamy oliwą i skrapiamy lekko cytryną.