Pyszna tarta, idealna na jesienne dni.
Ten przepis pochodzi z listopadowej Pani, tylko trochę go zmodyfikowałam.
Składniki (kruche ciasto):
- 120 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 i 1/3 szklanki maki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki (masa dyniowa):
- 300 ml musu z dyni (1/2 średniej dyni)
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka + 1 żółtko
- 50 gram masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skóry, kroimy na kawałki, rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 40 minut (do miękkości) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C. Po wystudzeniu dynię blendujemy na gładką masę.
Z masła (w temperaturze pokojowej) oraz pozostałych składników (cukru, żółtka, mąki i soli) zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu wylepiamy nim dno i boki formy do tarty (średnica ok. 23 cm). Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
W tym czasie przygotowujemy masę dyniową. Ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy przyprawy, ostudzoną, zblendowaną dynię, masło i serek. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód, a następnie wkładamy do piekarnika na 40-45 minut (180°C).
Tarta bardzo dobrze smakuje z kwaśną śmietaną.