Składniki:
- 125 g masła
- 200 g herbatników
- 2 łyżki płatków migdałów
- 7 płaskich łyżeczek żelatyny
- 1 małe, dojrzałe mango
- 500 g jogurtu śmietankowego
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 gram śmietany kremówki (np. 36 %)
- 4 figi
- 2 – 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Spód tortownicy (Ø 23 cm) wykładamy papierem pergaminowym.
W rondelku rozpuszczamy masło. Płatki migdałów siekamy, a herbatniki kruszymy. Następnie łączymy je z rozpuszczonym masłem, po czym przekładamy do formy i dociskamy. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody.
Mango obieramy, usuwamy pestkę, a następnie miksujemy. Zmiksowane mango mieszamy z jogurtem, cukrem (również waniliowym).
Żelatynę rozpuszczamy na bardzo małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z 3 łyżkami kremu mangowo-jogurtowego, następnie łączymy z pozostałym jogurtem. Masę wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.
Po upływie 15 minut ubijamy śmietanę, dodajemy do kremu i rozkładamy równomiernie na spodzie herbatnikowym. Wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny. Podajemy z podsmażonymi na miodzie ciepłymi figami.
Wygląda smacznie.