Sezon na truskawki wciąż trwa, a więc … smacznego!
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- masło do wysmarowania tortownicy
Nadzienie:
- 1/2 kg truskawek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny
- 500 ml śmietanki kremówki
- 60 ml rumu (lub brandy)
Wierzch
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1/2 kg truskawek do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy.
Rozdzielamy żółtka i ucieramy je z cukrem. Mieszając, dodajemy stopniowo mąkę, a następnie ekstrakt. Ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy ją delikatnie z masą żółtkową. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy pół godziny.
Po wystudzeniu ciasta wyjmujemy je z formy i przecinamy na dwa blaty.
Truskawki zasypujemy cukrem i blendujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzącej wody. Mieszamy z kilkoma łyżkami truskawkowego musu i podgrzewamy na małym ogniu (nie zagotowujemy!). Dodajemy do reszty musu i dokładnie mieszamy. Wlewamy alkohol.
Kremówkę ubijamy i łączymy z wystudzonym musem.
W tortownicy na dolny biszkoptowy blat wykładamy nadzienie i przykrywamy drugim blatem. Całość przykrywamy folią kuchenną i odkładamy do lodówki do stężenia kremu (najlepiej na całą noc).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy górny blat. Dekorujemy truskawkami.