Jak uprzyjemnić sobie zwykły dzień ? Może tartą z truskawkami …
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka wody
Nadzienie:
- 200 g serka wieluńskiego
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 500 g truskawek
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, osuszamy. Z podanych wyżej składników zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na min. 30 min. Po tym czasie wylepiamy nim dno i boki formy do tarty (średnica ok. 23 cm). Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Po pieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
Jogurt i twarożek dokładnie mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy kilka pokrojonych w plastry truskawek. Masę serową wykładamy na wystudzone ciasto. Na wierzchu układamy truskawki i gotowe.