Właśnie rozpoczął się sezon na rabarbar. To smaczne warzywo, choć do Europy sprowadził je już Marco Polo, w Polsce znane jest dopiero od XVIII w.
Rabarbar jest bogatym źródłem witamin A, C, E. Ponadto, zawiera duże ilości potasu, sodu, magnezu, żelaza, kwasu foliowego i błonnika. Nie przesadzajmy jednak z jego ilością, ponieważ znajdziemy w nim również sporo kwasu szczawiowego.
Składniki:
- 50 g gorzkiej czekolady (74%)
- 100-110 g mlecznej czekolady
- 25 g płatków migdałowych
- 100 g herbatników maślanych
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 200 g sera wieluńskiego
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1/2 kg rabarbaru
- ok. 1/2 szklanki cukru do karmelizowania rabarbaru
Przygotowanie:
Tortownicę (Ø= ok. 18 – 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do nich płatki migdałów oraz pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy i wyrównujemy, lekko dociskamy. Tortownicę umieszczamy w lodówce na jedną godzinę.
Śmietankę ubijamy i odstawiamy do lodówki.
Oba sery ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody na małym ogniu. Mieszamy ją z kilkoma łyżkami masy serowej, a następnie łączymy z resztą masy. Dodajemy ubitą śmietankę i całość mieszamy.
Masę wykładamy na czekoladowy spód i wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki na min. 4 godziny.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na 2 centymetrowe kawałki. Karmelizujemy cukier, po czym wrzucamy pokrojony rabarbar. Pozostawiamy w karmelu aż rabarbar zmięknie. Odstawiamy do ostudzenia, po czym wykładamy na torcik.