Sernik z białą czekoladą

 

Ruszyły przygotowania świąteczne… przynajmniej u nas…

 

Składniki:

  • 200-250 gram herbatników maślanych
  • 100 gram masła
  • 1 kg zmielonego sera śmietankowego
  • 4 jaja
  • 1 łyżka Baileys Irish Cream ( może być też amaretto lub rum)
  • 300 gram białej czekolady
  • 1 łyżka płatków migdałów

 

Przygotowanie:

Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem pergaminowym, boki smarujemy masłem.

Kruszymy herbatniki, które następnie łączymy z  rozpuszczonym masłem. Masę z ciastek wykładamy na tortownicę, wyrównujemy i lekko ugniatamy.

Białą czekoladę rozpuszczamy w rondelku w kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia.

W dużej misce ucieramy mikserem na niskich obrotach serek śmietankowy. Do serka dodajemy jajka i alkohol, ubijamy do całkowitego połączenia składników. Następnie porcjami wlewamy rozpuszczoną, przestudzoną białą czekoladę. Całość delikatnie mieszamy. Dodajemy płatki migdałów. Całą masę serową przekładamy delikatnie na herbatniki. Pieczemy w temperaturze 150ºC  przez 1 1/2 godziny. Po wyłączeniu piekarnika, sernik należy jeszcze w nim pozostawić przez ok. 2 godziny.

Sernik dobrze smakuje z musem truskawkowym lub malinowym.

Smacznego…

 

Sernik z białą czekoladą

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz