Ruszyły przygotowania świąteczne… przynajmniej u nas…
Składniki:
- 200-250 gram herbatników maślanych
- 100 gram masła
- 1 kg zmielonego sera śmietankowego
- 4 jaja
- 1 łyżka Baileys Irish Cream ( może być też amaretto lub rum)
- 300 gram białej czekolady
- 1 łyżka płatków migdałów
Przygotowanie:
Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem pergaminowym, boki smarujemy masłem.
Kruszymy herbatniki, które następnie łączymy z rozpuszczonym masłem. Masę z ciastek wykładamy na tortownicę, wyrównujemy i lekko ugniatamy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w rondelku w kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
W dużej misce ucieramy mikserem na niskich obrotach serek śmietankowy. Do serka dodajemy jajka i alkohol, ubijamy do całkowitego połączenia składników. Następnie porcjami wlewamy rozpuszczoną, przestudzoną białą czekoladę. Całość delikatnie mieszamy. Dodajemy płatki migdałów. Całą masę serową przekładamy delikatnie na herbatniki. Pieczemy w temperaturze 150ºC przez 1 1/2 godziny. Po wyłączeniu piekarnika, sernik należy jeszcze w nim pozostawić przez ok. 2 godziny.
Sernik dobrze smakuje z musem truskawkowym lub malinowym.
Smacznego…