W niedzielne popołudnie u nas zawsze się sprawdza czekoladowy fondant.
Spróbujcie, jest prosty do zrobienia i pyszny. Zachwycicie nim swoich gości.
Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Zwłaszcza po walentynkach 🙂
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady (min. 74%)
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek (ok. 1/3 szklanki) mąki pszennej
- 3 jajka
- kwaśna śmietana 18%
- odrobinę masła i cukru kryształ do pokrycia kokilek
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 150ºC. Wnętrza kokilek smarujemy dokładnie masłem i pokrywamy (również dokładnie) cukrem (umożliwi to łatwe wyjęcie fondantu na talerz)
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do czekoladowej masy dodajemy cukier puder i miksujemy. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i miksujemy.
Przelewamy do kokilek i pieczemy 20 min.
Podajemy z kwaśną śmietaną.