Fondant czekoladowy

 

W niedzielne popołudnie u nas zawsze się sprawdza czekoladowy fondant.

Spróbujcie, jest prosty do zrobienia i pyszny. Zachwycicie nim swoich gości.

Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Zwłaszcza po walentynkach 🙂

 

Fondant czekoladowy

 

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady (min. 74%)
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek (ok. 1/3 szklanki) mąki pszennej
  • 3 jajka
  • kwaśna śmietana 18%
  • odrobinę masła i cukru kryształ do pokrycia kokilek

 

Fondant czekoladowy

 

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 150ºC. Wnętrza kokilek smarujemy dokładnie masłem i pokrywamy (również dokładnie) cukrem (umożliwi to łatwe wyjęcie fondantu na talerz)

Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Do czekoladowej masy dodajemy cukier puder i miksujemy. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i miksujemy.

Przelewamy do kokilek i pieczemy 20 min.

Podajemy z kwaśną śmietaną.

 

Fondant czekoladowy

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz