W tym roku na naszym stole zagoszczą śledzie aromatyzowane skórką limonki. Jeśli i Wam znudził się tradycyjny śledź w oleju albo z piernikiem – spróbujcie tego przepisu…
Składniki:
- 1 słoiczek płatów śledziowych (matias)
- 1 duża czerwona cebula
- 2 – 3 łyżki oleju
- 1,5 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka płynnego miodu (lub 2 jeśli śledzie miałyby być słodsze)
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z limonki lub cytryny
- kilka listków rozmarynu
- mielony pieprz
Przygotowanie:
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Śledzie moczymy kilka minut w zimnej, przegotowanej wodzie. Następnie wyjmujemy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je na małe kawałki (na jeden kęs) i przekładamy do szklanego pojemnika. W osobnym naczyniu mieszamy olej, sok z cytryny, otartą skórkę, listki rozmarynu, miód i pieprz. Tak przygotowaną marynatą polewamy śledzie. Całość przykrywamy cebulą.
Śledzie bardzo dobrze smakują z focaccia – drożdżowym pieczywem włoskim. Jego przygotowanie nie sprawi trudności.
FOCACCIA
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- ok. 300 ml (ok. 1 i 1/4 szklanki) ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- ok. 3 szklanki mąki pszennej (tj. 500 g)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól gruboziarnista do posypania pieczywa
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody z dodatkiem cukru. Odstawiamy je na ok. 10 minut.
Do dużego naczynia przesiewamy mąkę i sól. Wlewamy rozpuszczone drożdże, 2 łyżki oliwy oraz większość pozostałej ciepłej wody. Mieszamy do uzyskania jędrnego ciasta. W miarę potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Formujemy kulę, posypujemy niewielką ilością mąki i ugniatamy na stolnicy przez ok. 8 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne z widocznymi pod powierzchnią bąbelkami powietrza.
Smarujemy miskę oliwą i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy na ok. 1-2 godziny, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto oprószamy lekko mąką i ugniatamy jeszcze przez ok. 2 minuty. Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem i dodatkowo wysmarowanym oliwą, rozciągając je na grubość ok 1 cm. Palcem robimy kilka zagłębień w cieście, skrapiamy oliwą i posypujemy gruboziarnistą solą. Pieczemy w temperaturze 230 °C przez 20-25 minut na złoty kolor.