Śledź aromatyzowany skórką limonki

 

W tym roku na naszym stole zagoszczą śledzie aromatyzowane skórką limonki. Jeśli i Wam znudził się tradycyjny śledź w oleju albo z piernikiem –  spróbujcie tego przepisu…

Składniki:

  • 1 słoiczek płatów śledziowych (matias)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka płynnego miodu (lub 2 jeśli śledzie miałyby być słodsze)
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z limonki lub cytryny
  • kilka listków rozmarynu
  • mielony pieprz

 

Przygotowanie:

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Śledzie moczymy kilka minut w zimnej, przegotowanej wodzie. Następnie wyjmujemy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je na małe kawałki (na jeden kęs) i przekładamy do szklanego pojemnika. W osobnym naczyniu mieszamy olej, sok z cytryny, otartą skórkę, listki rozmarynu, miód i pieprz. Tak przygotowaną marynatą polewamy śledzie. Całość przykrywamy cebulą.

Śledzie bardzo dobrze smakują z focaccia – drożdżowym pieczywem włoskim. Jego przygotowanie nie sprawi trudności.

 

FOCACCIA

 

Focaccia

 

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • ok. 300 ml (ok. 1 i 1/4 szklanki) ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ok. 3 szklanki  mąki pszennej (tj. 500 g)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól gruboziarnista do posypania pieczywa

 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody z dodatkiem cukru. Odstawiamy je na ok. 10 minut.

Do dużego naczynia przesiewamy mąkę i sól. Wlewamy rozpuszczone drożdże, 2 łyżki oliwy oraz większość pozostałej ciepłej wody. Mieszamy do uzyskania jędrnego ciasta. W miarę potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Formujemy kulę, posypujemy niewielką ilością mąki i ugniatamy na stolnicy przez ok. 8 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne z widocznymi pod powierzchnią bąbelkami powietrza.

Smarujemy miskę oliwą i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy na ok. 1-2 godziny, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto oprószamy lekko mąką i ugniatamy jeszcze przez ok. 2 minuty. Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem i dodatkowo wysmarowanym oliwą, rozciągając je na grubość ok 1 cm. Palcem robimy kilka zagłębień w cieście, skrapiamy oliwą i posypujemy gruboziarnistą solą. Pieczemy w temperaturze 230 °C przez 20-25 minut na złoty kolor.

 

Śledź aromatyzowany skórką limonki z focaccia

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz