Ciasta świąteczne muszą być pyszne oraz … szybkie i łatwe w wykonaniu.
Taki jest też ten piernik – pyszny; a przy tym jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, tak cennego w okresie przedświątecznym.
Składniki:
- 150 gram masła
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego (może też być zwykły biały)
- 1/2 szklanki miodu
- szczypta czarnego pieprzu,
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1, 5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek ciemnego kakao
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- 2 łyżki płatków migdałowych
- powidła śliwkowe
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 50 ml baileysa (lub likieru migdałowego)
- 4 łyżki śmietanki 30 %
- 2 – 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Sodę rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody.
W rondelku roztapiamy masło z cukrem, miodem i wszystkimi przyprawami. Zdejmujemy z ognia i lekko wystudzamy, tak aby nie było za ciepłe. Dodajemy jajka, mleko, rozpuszczoną sodę, przesianą mąkę i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Wrzucamy posiekaną czekoladę oraz płatki migdałów; lekko mieszamy. Masę przelewamy do prostokątnej, natłuszczonej foremki (keksówki np. 30 x 10). Pieczemy 45 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu piernik należy dobrze wystudzić. Następnie przecinamy piernik poziomo na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi, po czym składamy ponownie w całość.
W rondelku, na małym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy kakao, likier i śmietankę, a następnie cukier. Mieszamy do jednolitego połączenia składników. Tak przygotowaną polewą smarujemy piernik.