Zbliżają się święta, więc czas na świąteczne smakołyki …
Składniki:
Spód:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 gram masła
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Masa serowa
- 1 kg zmielonego sera
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 gram roztopionego masła
- 1 łyżka soku z cytryny
Karmelizowane jabłka
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki miodu
- 1/3 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie to mniej)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka masła
Przygotowanie:
Spód:
Formę (35 x 24) smarujemy masłem lub wykładamy papierem pergaminowym. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. W dużej misce ubijamy całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do ubitych jaj dodajemy stopniowo rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z orzechami, proszkiem i cynamonem. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy, a następnie przekładamy do formy. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Masa serowa:
Masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Całe jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do ubitych jaj małymi porcjami dodajemy zmielony twaróg. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, roztopione masło i sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy na ostudzony spód ciasta. Pieczemy w 50-55 minut w temperaturze 180°C.
Karmelizowane jabłka:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. W dużym garnku karmelizujemy miód z cukrem, cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Następnie dodajemy jabłka. Mieszamy, aż jabłka się rozpadną. Do uprażonych jabłek dodajemy masło, cynamon i zmielone orzechy. Całość mieszamy a następnie wykładamy na upieczony, ciepły sernik. Posypujemy orzechami lub innymi ulubionymi bakaliami.