Jesienny obiad może mieć smak orzechów…
Składniki:
- 2 piersi (ok. 600 g (filetów) z kurczaka
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1/4 mielonych orzechów laskowych
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1/3 szklanka mąki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki przyprawy czubrycy czerwonej lub po 1/4 łyżeczki soli, papryki ostrej, płatków czosnku, suszonego tymianku
Sałatka:
- 3 spore garści miksu sałat (najlepiej z rukolą)
- 15 pomidorków koktajlowych
- 12 oliwek (mogą być nadziewane daktylami lub pastą paprykową)
- 3 pomidory suszone (6 plasterków)
- 100 g gorgonzoli
- garść orzechów włoskich do posypania
Składniki na dressing orzechowy:
- dwie łyżki syropu z orzechów włoskich (ew. o smaku orzecha włoskiego)
- dwie łyżki octu winnego z Chardonnay
- łyżka soku z limonki
- sól i pieprz do smaku
- wyciśnięty w prasce 1/3 ząbka czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Doprawiamy. Obtaczamy w mące i zanurzamy w rozbełtanym jajku wymieszanym z mlekiem, a następnie obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z mielonymi orzechami. Smażymy przez 3-4 minuty z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 200 min przez 20 min.
Przygotowujemy dressing mieszając wszystkie składniki, jako ostatnią dodajemy oliwę. Upieczone piersi kroimy na plasterki.
Na talerzu wykładamy miks sałat i resztę składników. Polewamy dressingiem i na sałatce układamy plastry kurczaka. Posypujemy dodatkowo orzechami.