Sałatka orzechowe nuty

 

Jesienny obiad może mieć smak orzechów…

 

Składniki:

  • 2 piersi (ok. 600 g (filetów) z kurczaka
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/4 mielonych orzechów laskowych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1/3 szklanka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki przyprawy czubrycy czerwonej lub po 1/4 łyżeczki soli, papryki ostrej, płatków czosnku, suszonego tymianku

 

Sałatka:

  • 3 spore garści miksu sałat (najlepiej z rukolą)
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 12 oliwek (mogą być nadziewane daktylami lub pastą paprykową)
  • 3 pomidory suszone (6 plasterków)
  • 100 g gorgonzoli
  • garść orzechów włoskich do posypania

 

Składniki na dressing orzechowy:

  • dwie łyżki syropu z orzechów włoskich (ew. o smaku orzecha włoskiego)
  • dwie łyżki octu winnego z Chardonnay
  • łyżka soku z limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • wyciśnięty w prasce 1/3 ząbka czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

 

Sałatka orzechowe nuty

 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Doprawiamy. Obtaczamy w mące i zanurzamy w rozbełtanym jajku wymieszanym z mlekiem, a następnie obtaczamy w bułce tartej wymieszanej  z mielonymi orzechami. Smażymy przez 3-4 minuty z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy  w temperaturze 200 min przez 20 min.

Przygotowujemy dressing mieszając wszystkie składniki, jako ostatnią dodajemy oliwę. Upieczone piersi kroimy na plasterki.

Na talerzu wykładamy miks sałat i resztę składników. Polewamy dressingiem i na sałatce układamy plastry kurczaka. Posypujemy dodatkowo orzechami.

 

Sałatka orzechowe nuty

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz