Jajecznica z kurkami

 

Jesienią, tradycyjną jajecznicę można wzbogacić kurkami. Prosta, a jaka smaczna …

Składniki:

  • garść kurek
  • 5 jajek
  • łyżka masła klarowanego
  • sól
  • opcjonalnie: posiekany szczypiorek

 

Jajecznica z kurkami

 

Przygotowanie:

Kurki oczyszczamy pędzelkiem, a jeżeli jest to niewystarczające – przekładamy je do miski, obficie solimy i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy na chwilę, następnie lekko mieszamy tak, żeby  zanieczyszczenia opadły na dno miski. Kurki wyciągamy łyżką cedzakową i wykładamy na papierowym ręczniku. W razie konieczności powtarzamy te czynności.

Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą.

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy oczyszczone, osuszone kurki. Smażymy kilka minut na średnim ogniu aż nabiorą żywszego koloru i zmiękną. Wlewamy roztrzepane jajka. Gdy jajecznica zacznie się ścinać dodajemy szczypiorek. Lekko mieszamy i wykładamy na talerze.

 

Jajecznica z kurkami

 

Smacznego …

 

Print Friendly, PDF & Email

1 comment on “Jesienne śniadanie – jajecznica z kurkami”

Dodaj komentarz