Jesienią, tradycyjną jajecznicę można wzbogacić kurkami. Prosta, a jaka smaczna …
Składniki:
- garść kurek
- 5 jajek
- łyżka masła klarowanego
- sól
- opcjonalnie: posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Kurki oczyszczamy pędzelkiem, a jeżeli jest to niewystarczające – przekładamy je do miski, obficie solimy i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy na chwilę, następnie lekko mieszamy tak, żeby zanieczyszczenia opadły na dno miski. Kurki wyciągamy łyżką cedzakową i wykładamy na papierowym ręczniku. W razie konieczności powtarzamy te czynności.
Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą.
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy oczyszczone, osuszone kurki. Smażymy kilka minut na średnim ogniu aż nabiorą żywszego koloru i zmiękną. Wlewamy roztrzepane jajka. Gdy jajecznica zacznie się ścinać dodajemy szczypiorek. Lekko mieszamy i wykładamy na talerze.
Smacznego …
1 comment on “Jesienne śniadanie – jajecznica z kurkami”