Na deszczowe jesienne dni, najlepsze są pieczone jabłka z bakaliami. Spróbujcie …
Składniki:
- 5 jabłek
- 2 łyżki masła
- szczypta otartej skórki z limonki i pomarańczy
- 1 łyżka soku z limonki albo cytryny
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
- 3/4 szklanki ulubionych bakali (rodzynki, migdały, orzechy włoskie, laskowe, żurawina)
- miód (1 łyżeczka na jabłko)
Przygotowanie:
Masło topimy w garnuszku, dodajemy otartą skórkę z limonki i pomarańczy. Lekko podsmażamy. Dodajemy posiekane bakalie, imbir i cynamon, a na końcu sok z cytryny lub limonki.
Jabłka myjemy, odcinamy na wysokości 2/3 wysokości. Wydrążamy z jabłek gniazda z nasionami. Otwory napełniamy ciepłą mieszanką bakaliową, następnie każde polewamy łyżeczką miodu. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190°C ok. 25 minut. Podajemy ciepłe.
Jabłka mają niezliczoną ilość właściwości zdrowotnych:
Dzięki błonnikowi regulują pracę jelit i chronią przed chorobami jelit, miażdżycą i zawałem. Błonnik i obecne w jabłkach flawonoidy oraz oligosacharydy zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i okrężnicy. Poprawiają stan serca i naczyń krwionośnych w podobnym stopniu, co leki, ale nie mają efektów ubocznych (źródło).
Podobno jabłka chronią też przed uszkodzeniami komórek mającymi wpływ na utratę pamięci. Zawarte w nich pektyny oczyszczają organizm z toksyn. Powinny stanowić stały element w dietach odchudzających z uwagi na niski indeks glikemiczny i bogate wartości odżywcze.