Pieczone jabłka z bakaliami

 

Na deszczowe jesienne dni, najlepsze są pieczone jabłka z bakaliami. Spróbujcie …

Składniki:

  • 5 jabłek
  • 2 łyżki masła
  • szczypta otartej skórki z limonki i pomarańczy
  • 1 łyżka soku z limonki albo cytryny
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 3/4 szklanki ulubionych bakali (rodzynki, migdały, orzechy włoskie, laskowe, żurawina)
  • miód (1 łyżeczka na jabłko)

 

Pieczone jabłka z bakaliami

 

Pieczone jabłka z bakaliami

 

Przygotowanie:

Masło topimy w garnuszku, dodajemy otartą skórkę z limonki i pomarańczy. Lekko podsmażamy. Dodajemy posiekane bakalie, imbir i cynamon, a na końcu sok z cytryny lub limonki.

Jabłka myjemy, odcinamy na wysokości 2/3 wysokości. Wydrążamy z jabłek gniazda z nasionami. Otwory napełniamy ciepłą mieszanką bakaliową, następnie każde polewamy łyżeczką miodu. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190°C ok. 25 minut. Podajemy ciepłe.

 

Pieczone jabłka z bakaliami

 

Jabłka mają niezliczoną ilość właściwości zdrowotnych:

Dzięki błonnikowi regulują pracę jelit i chronią przed chorobami jelit, miażdżycą i zawałem. Błonnik i obecne w jabłkach flawonoidy oraz oligosacharydy zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i okrężnicy.  Poprawiają stan serca i naczyń krwionośnych w podobnym stopniu, co leki, ale nie mają efektów ubocznych (źródło).

Podobno jabłka chronią też przed uszkodzeniami komórek mającymi wpływ na utratę pamięci. Zawarte w nich pektyny oczyszczają organizm z toksyn. Powinny stanowić stały element w dietach odchudzających z uwagi na niski indeks glikemiczny i bogate wartości odżywcze.

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz