W dniu 23 września 1988 r. na ekrany kin wszedł przejmujący amerykański dramat biograficzny w reżyserii Michaela Apteda – Goryle we mgle ( Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey).
Kanwę tego filmu stanowił artykuł Harolda Hayesa w magazynie Life i pamiętniki prymatolożki Dian Fossey, która poświęciła życie zajmując się i chroniąc goryle górskie w Kongo i w Rwandzie; przyczyniając się do zmniejszenia kłusownictwa na tym terenie, Niestety jej bezpardonowa walka o goryle przysporzyła jej wielu potężnych wrogów. W 1985 r. Dian Fossey została znaleziona martwa w swoim górskim domu w prowincji Ruhengeri; została zabita maczetą, prawdopodobnie na zlecenie ówczesnego gubernatora prowincji Ruhengeri, Protaisa Zigiranyirazo, znanego później z utworzenia szwadronów śmierci, które doprowadziły do zagłady ok. 800 tys. mieszkańców Rwandy.
Główną rolę w filmie zagrała Sigourney Weaver, która otrzymała za nią Złoty Glob i nominację do Oscara. Takie same nagrody przypadły kompozytorowi muzyki do tego obrazu – Maurice’owi Jarre’owi. Ponadto, film otrzymał trzy nominacje do Oscara w kategorii: najlepszy scenariusz adaptowany, najlepszy montaż, najlepsza muzyka filmowa i dźwięk.
Film został zrealizowany w ufundowanym przez Dian Fossey Karisoke Research Center na terenie Parku Narodowego Wulkanów w Ruandzie, gdzie pracowała i obserwowała goryle. Każdego dnia ekipa filmowa opuszczała swoją bazę i wspinała się na wygasły wulkan, żeby kręcić film.
Przy realizacji filmy Sigourney Weaver nosiła słuchawkę, przez którą udzielano jej rad, gdy zbliżała się do goryli.
Goryle przyzwyczajone do Dian Fossey szybko przyzwyczaiły się też do Sigourney Weaver, która nauczyła się gestów i pomruków prymatolożki, żeby się z nimi porozumiewać.
W ujęciach przedstawiających ranne i umierające zwierzęta, goryle zastąpili przebrani aktorzy. Ich kostiumy wykonał Rick Baker, znany z pracy przy filmie “Amerykański wilkołak w Londynie” i klipie Michaela Jacksona “Thriller”.
Film najlepiej oglądać przy drinku Gorilla Milk.
Gorilla Milk
Składniki:
- 30 ml białego rumu
- 30 ml śmietanki do kawy
- 15 ml likieru kawowego
- 15 ml Irish Cream
- 15 ml Creme de Banane (likier bananowy)
Przygotowanie:
Składniki mieszamy energicznie w szejkerze z lodem i przelewamy do wypełnionej lodem szklanki do parfait albo typu hurricane. Dekorujemy plasterkiem banana.