Wrzesień to miesiąc pysznych, soczystych śliwek. Dlaczego nie wykorzystać ich do stworzenia prostego, zdrowego deseru według lekko zmodyfikowanego przepisu Andy’ego Watersa. Jego zrobienie nie zabiera dużo czasu, co w niedzielne popołudnie jest bezcenne.
Składniki:
- 8 śliwek
- 1 marakuja
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 30 gram masła (listki masła)
- labneh (tutaj przepis) – trzeba zrobić wcześniej albo zastąpić bitą śmietaną
- syrop klonowy
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190ºC. Miąższ z marakui przekładamy na sito i przecieramy. Cukier mieszamy z cynamonem.
Śliwki myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki (albo pozostawiamy ze skórką) i przekrawamy na połówki. Usuwamy pestki. Układamy śliwki w naczyniu żaroodpornym, wgłębieniem do góry. Skrapiamy sokiem z marakui i oprószamy masłem i cukrem z cynamonem.
W zależności od twardości śliwek pieczemy od 10 do 30 minut.
Podajemy z labneh i niewielką ilością syropu klonowego.
Śliwki to bardzo zdrowe owoce. Chronią przed wolnymi rodnikami, działają korzystnie na proces trawienia, zapobiegając zaparciom i zmniejszając zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Podobno poprawiają też humor.
Cynamon to zmielona kora cynamonowca cejlońskiego. Jest to przyprawa zawierająca liczne substancje zdrowotne. Jeden z nich, aldehyd cynamonowy (on nadaje cynamonowi charakterystyczny zapach) posiada właściwości antynowotworowe. Aldehyd i epikatechina wspomagają leczenie chorób neurodegradayjnych (np. Alzheimera, Parkinsona). Poza tym cynamon należy do grupy termogeników, czyli substancji przyspieszających przemianę materii i spalanie tłuszczu. Dzięki zawartym w nim antyoksydantom działa też przeciwmiażdżycowo, obniżając poziom cholesterolu, glukozy i trójglicerydów.
Marakuja (inaczej: męczennica jadalna lub passiflora) to egzotyczny owoc o znacznych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Działa przeciwzapalnie i uspokajająco. Marakuja obniża ciśnienie krwi, a jej nasiona – poziom lipidów, trójglicerydów oraz cholesterolu. Sok z marakui poprawia trawienie i wspomaga leczenie nerwicy żołądka.