Lato to nie tylko wakacje i podróże, to również przepyszne owoce.
Składniki na biszkopt:
- tłuszcz do posmarowania formy
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady (ok. 70 % – 80%)
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek amaretto lub rumu – do nawilżenia ciasta
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki (ok. 30 %)
- 50 gram białej czekolady
- ziarna z 1 laski wanilii
Składniki na ganache:
- 200 g gorzkiej czekolady (ok. 70 % – 80 %)
- 150 śmietany kremówki (ok. 30 %)
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka amaretto
Pozostałe składniki: maliny, porzeczki, borówki lub inne dostępne owoce
Przygotowanie:
Biszkopt: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C (bez termoobiegu). Tortownicę (Ø 24 cm) natłuszczamy. Czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Jajka miksujemy, aż się spienią. Do spienionych jajek wsypujemy cukier puder i ubijamy na puszystą, jasną masę, do której następnie dodajemy przesianą mąkę i kakao. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dokładamy roztopioną czekoladę, dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy. Pieczemy ok. 25 minut. Po całkowitym wystudzeniu biszkopt kroimy na dwie części i nawilżamy alkoholem (lub alkoholem rozcieńczonym z przegotowaną wodą).
Krem: Ubijamy śmietankę na sztywno i łączymy z serkiem mascarpone. Do kremu dodajemy drobno poszatkowaną białą czekoladę i wydrążone ziarna wanilii. Dokładnie mieszamy.
Ganache: Gorzką czekoladę siekamy nożem na małe kawałki i umieszczamy w żaroodpornej misce. Śmietanę podgrzewamy w rondelku doprowadzając do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze minutę. Gorącą śmietanką zalewamy posiekaną czekoladę. Pozostawiamy na 5 minut. Uwaga – mieszamy dopiero po upływie wskazanego czasu, aż powstanie gładki błyszczący krem, do którego na koniec dodajemy niewielką ilość mleka i amaretto.
Na krążku biszkopta rozsmarowujemy śmietankowy krem, a na nim rozkładamy owoce (maliny, porzeczki borówki lub inne owoce) przykrywamy drugim biszkoptowym krążkiem, na którym z kolei rozsmarowujemy krem czekoladowy. Na wierzchu układamy resztę owoców.