Wiosenno-letni czerwiec ma smak truskawki.
Składniki:
- ok. 0,5 – 1 kg truskawek
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- płatki migdałowe do posypania
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Truskawki opłukujemy, osuszamy i kroimy na połówki, ale tylko wówczas gdy mamy duże truskawki. Tortownicę (Ø 24 cm) smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175ºC bez termoobiegu.
W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
Następnie na przemian dodajemy 4 łyżki mąki ziemniaczanej i jaja (czyli raz 1 łyżka mąki ziemniaczanej – mieszamy, potem 1 jajko – mieszamy, potem znowu 1 łyżka mąki itd.).
Mąkę pszenną łączymy z pozostałą mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do całości i mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy.
Na wierzchu rozkładamy truskawki i posypujemy płatkami migdałowymi. Lekko obsypujemy cukrem kryształem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku (175ºC) przez 40-50 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, wystudzamy i posypujemy cukrem pudrem.