Ostatnie dni wiosny najlepiej spędzić w towarzystwie kwitnących piwonii, kawy i sernika (na zimno).
Składniki na spód:
- 1 2/3 – 2 szklanki pokruszonych herbatników
- 1/3 szklanki i 2 łyżki – roztopionego masła (ok. 1/2 kostki)
Składniki na masę serową:
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 łyżki wody
- 1,5 tabliczki (150 g) czekolady
- 1 opakowanie mascarpone (250 mg)
- 1 opakowanie serka wieluńskiego (200 g)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki likieru Bailey’s Original
- 1 szklanka śmietanki 30%
- opcjonalnie – 2 łyżki płatków migdałów i 2 łyżki rodzynek
Przygotowanie spodu:
Pokruszone herbatniki dokładnie mieszamy z masłem, a następnie wykładamy tak powstałym ciastem dno tortownicy (∅ 25 cm). Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Przygotowanie masy serowej:
Żelatynę wsypujemy do żaroodpornej miski i zalewamy wodą. Podgrzewamy w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się wodą), mieszając od czasu do czasu, aż żelatyna się nie rozpuści.
W ten sam sposób rozpuszczamy czekoladę. Mieszamy co jakiś czas, żeby osiągnęła gładką konsystencję. Odstawiamy z ognia, żeby wystygła.
W osobnym naczyniu ubijamy mascarpone i serek wieluński z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ubijamy do połączenia składników. Połowę masy przekładamy do drugiej miski.
Do jednej połowy masy dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia. Drugą połowę mieszamy z likierem. Opcjonalnie możemy do jednej z mas dodać migdały i rodzynki.
Śmietanę ubijamy do miękkich wierzchołków (soft peaks, miękka piana). Dzielimy na dwie części i mieszamy z masą czekoladową i likierową.
Obie masy wykładamy na spód i mieszamy delikatnie (kreśląc spiralę).
Wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin.