Sernik marmurkowy na zimno

 

Ostatnie dni wiosny najlepiej spędzić w towarzystwie kwitnących piwonii, kawy i sernika (na zimno).

 

Składniki na spód:

  • 1 2/3 – 2 szklanki pokruszonych herbatników
  • 1/3 szklanki i 2 łyżki – roztopionego masła (ok. 1/2 kostki)

 

Składniki na masę serową:

  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 tabliczki (150 g) czekolady
  • 1 opakowanie mascarpone (250 mg)
  • 1 opakowanie serka wieluńskiego (200 g)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru Bailey’s Original
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • opcjonalnie – 2 łyżki płatków migdałów i 2 łyżki rodzynek

 

Przygotowanie spodu:

Pokruszone herbatniki dokładnie mieszamy z masłem, a następnie wykładamy tak powstałym ciastem dno tortownicy (∅ 25 cm). Odstawiamy na  30 minut do lodówki.

 

Przygotowanie masy serowej:

Żelatynę wsypujemy do żaroodpornej miski i zalewamy wodą. Podgrzewamy w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się wodą), mieszając od czasu do czasu, aż żelatyna się nie rozpuści.

W ten sam sposób rozpuszczamy czekoladę. Mieszamy co jakiś czas, żeby osiągnęła gładką konsystencję. Odstawiamy z ognia, żeby wystygła.

W osobnym naczyniu ubijamy mascarpone i serek wieluński z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ubijamy do połączenia składników. Połowę masy przekładamy do drugiej miski.

Do jednej połowy masy dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia. Drugą połowę mieszamy z likierem. Opcjonalnie możemy do jednej z mas dodać migdały i rodzynki.

Śmietanę ubijamy do miękkich wierzchołków (soft peaks, miękka piana). Dzielimy na dwie części i mieszamy z masą czekoladową i likierową.

Obie masy wykładamy na spód i mieszamy delikatnie (kreśląc spiralę).

Wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin.

 

Marmurkowy sernik na zimno

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz