Pietruszka i deser ? Nigdy w życiu !!… Tak byśmy powiedzieli jeszcze nie tak dawno …a potem…
Ten przepis zobaczyłam w marcowej PANI i wypróbowałam … Ma bardzo ciekawy smak.
Składniki:
- 250 gram korzenia pietruszki
- 250 ml mleka kokosowego
- laska wanilii
- 2 łyżki syropu z daktyli (lub syropu klonowego)
- mrożone owoce leśne
- 1łyżka miodu
- skórka otarta z limonki
- szczypta soli
Przygotowanie:
Pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy szczyptę soli, wyskrobane z laski ziarna wanilii razem z pustą laską oraz syrop daktylowy. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu do rozpadu pietruszki. Wtedy też wyjmujemy pustą laskę wanilii, a resztę miksujemy na gładki krem. W międzyczasie do rondelka wrzucamy owoce leśne, miód i otartą skórkę z limonki. Gotujemy do odparowania soku, następnie miksujemy owoce. Przekładamy na mus pietruszkowo-kokosowy. Dekorujemy np. płatkami migdałów, mrożonymi owocami.