Wiosenna niedziela, a zatem wiosenny deser.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietanki ( 30 %)
- 1/2 szklanki cukru (albo trochę mniej)
- dwie gałązki rozmarynu
- niewielki kawałek skórki z limonki
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- mango
- kilka kwiatów forsycji (są jadalne)
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Mleko, śmietankę, cukier, gałązki rozmarynu i skórkę z limonki podgrzewamy na małym (bardzo) ogniu, ale nie gotujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Wyławiamy z mleka gałązki rozmarynu i skórkę limonki, po czym do gorącego mleka i śmietanki dodajemy żelatynę. Mieszamy dokładnie.
Wystudzamy, a następnie przelewamy do wysmarowanych oliwą (lub olejem) pojemniczków. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Podajemy ze zmiksowanym owocem mango z dodatkiem miodu i forsycji.