Święta Wielkanocne bez babki ? Nie u nas …
Składniki:
- 250 g masła
- 1 szklanka (250 g) cukru
- 0,8 szklanki (140 g) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 jaj
- 0,7 szklanki (180 g) mąki ziemniaczanej
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- szczypta soli
Przygotowanie:
Bardzo ważne, aby wszystkie składniki miały tę samą temperaturę (pokojową), inaczej może się zrobić zakalec. Dlatego wszystkie składniki, które przechowujemy w lodówce trzeba wyciągnąć na godzinę przed rozpoczęciem pieczenia.
Do jednego pojemnika przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, natomiast do drugiego pojemnika mąkę ziemniaczaną.
Myjemy i osuszamy jajka. Następnie oddzielamy żółtka od białek.
W dużym pojemniku ucieramy masło (np. mikserem na wolnych obrotach), dodając stopniowo cukier, żółtka, a następnie mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy tylko do połączenia składników.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy do ciasta naprzemiennie z mąką ziemniaczaną oraz ziarnami wanilii. Delikatnie mieszamy do połączenia składników (nie dłużej). Przelewamy do natłuszczonej formy (śr. 22 cm).
Jeśli chcemy babkę dwukolorową, to do dwóch łyżek ciasta dodajemy gorzkie kakao, mieszamy a następnie delikatnie, punktowo kładziemy na wierzch ciasta białego. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180º C. (bez termoobiegu). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!