Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznego żurku na samodzielnie zrobionym zakwasie.
Zakwas musimy przygotować ok. 3-4 dni wcześniej.
Składniki na zakwas:
- 3 szklanki przegotowanej, ciepłej wody
- 1 szklanka mąki żytniej
- 2 obrane (lekko rozgniecione) ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Wsypujemy mąkę do słoika, zalewamy ciepłą wodą i mieszamy, żeby nie powstały grudki. Dodajemy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy słoik gazą obwiązujemy wstążeczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Z zakwasu możemy zrobić żurek albo przelać do butelki i przechować w lodówce.
Żurek (składniki na garnek 2 l)
- 0.3 l zakwasu
- 25 dag wołowiny lub chudego boczku (surowego, podwędzonego)
- 1 duża marchewka lub dwie małe
- 1 pietruszka
- 1 mała cebulka
- kawałek selera
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- jaja przepiórcze
- 3 białe kiełbasy
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Do gotującej się wody wrzucamy umyty i osuszony boczek oraz obrane i umyte warzywa. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz szczyptę soli i cukru. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 1/2 godziny (aż do miękkości warzyw).
Po ugotowaniu wyciągamy z bulionu warzywa i boczek, a następnie dodajemy dobrze rozmieszany zakwas. Zagotowujemy. Na patelni podsmażamy lekko na sklarowanym maśle białą kiełbasę pokrojoną w talarki (jeśli ktoś lubi można dodać do ostatniego etapu smażenia trochę cebulki dymki). Podsmażoną kiełbasę przekładamy do garnczka z żurkiem. Gotujemy przez 10 min. na małym ogniu. Dodajemy majeranek, doprawiamy solą, pieprzem do smaku, ewentualnie sokiem z cytryny, gdyby zależało nam na większej kwasowości.
Podajemy w chlebku z przepiórczymi jajkami oraz sosem czosnkowym lub chrzanowym (do wyboru)
Żeby jajka przepiórcze lepiej się obierały gotujemy je w wodzie z dodatkiem soli, a potem zalewamy zimną wodą i lekko ostukujemy.
Sos:
Labneh zrobione z jogurtu greckiego (według tego przepisu) mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku lub z 1- 2 łyżeczkami chrzanu.