Cztery tygodnie do świąt to dobry czas, aby zacząć się zastanawiać co na wielkanocny stół.
Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno-rosyjskiego. Jest szybka w przygotowaniu, a przy tym pyszna i bardzo ładnie wygląda na stole.
Składniki
- 450 gram sera twarogowego (zmielonego)
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli ktoś woli bardziej słodkie ciasto, wtedy 3/4 szklanki)
- 100 gram masła
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (30%)
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka złotych rodzynek
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka kandyzowanej pomarańczy (jeśli ktoś lubi)
Przygotowanie:
Zaczynamy od dokładnego umycia jajek i wytarcia do sucha. Jajka do paschy muszą być z dobrego, sprawdzonego chowu. Rodzynki i kandyzowaną pomarańczę zalewamy na sicie wrzątkiem, po czym dokładnie odsączamy.
Następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka odkładamy, nie będą nam potrzebne.
Do żółtek dodajemy cukier oraz wydrążone ziarna wanilii, a następnie ucieramy na puszystą masę.
W oddzielnej, większej misce ucieramy na miękki puch masło. Do masła dodajemy na przemian po łyżce zmielonego sera, masy jajecznej oraz śmietankę. Do tak przygotowanej masy wrzucamy rodzynki ze skórką i migdały. Delikatnie mieszamy.
Gęste sito kładziemy na miskę. Wykładamy je podwójnie złożoną gazą. Na tak przygotowane sito wykładamy masę serową, zawijamy brzegi gazy i obciążamy talerzykiem. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Przed podaniem wykładamy paschę na talerz. Ściągamy gazę i dekorujemy.
a… z pozostałych białek drogie Panie można zrobić maseczkę 😉 (ubite białka plus kilka kropel cytryny)
albo … kanapki z pieczonym białkiem i bekonem.
Noe podpowiada, …że można też wykorzystać do zrobienia drinka ;-), twierdzi, że przepis już wkrótce… ale jak poznałam facetów – “wkrótce” to dla nich pojęcie względne, nie zawsze tożsame z “naszym wkrótce”.