Pascha

 

Cztery tygodnie do świąt to dobry czas, aby zacząć się zastanawiać co na wielkanocny stół.

Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno-rosyjskiego. Jest szybka w przygotowaniu, a przy tym pyszna i bardzo ładnie wygląda na stole.

Składniki

  • 450 gram sera twarogowego (zmielonego)
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli ktoś woli bardziej słodkie ciasto, wtedy 3/4 szklanki)
  • 100 gram masła
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (30%)
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka złotych rodzynek
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka kandyzowanej pomarańczy (jeśli ktoś lubi)

 

Waniliowa pascha

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od dokładnego umycia jajek i wytarcia do sucha. Jajka do paschy muszą być z dobrego, sprawdzonego chowu. Rodzynki i kandyzowaną pomarańczę zalewamy na sicie wrzątkiem, po czym dokładnie odsączamy.

Następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka odkładamy, nie będą nam potrzebne.

Do żółtek dodajemy cukier oraz wydrążone ziarna wanilii, a następnie ucieramy na puszystą masę.

W oddzielnej, większej misce ucieramy na miękki puch masło. Do masła dodajemy na przemian po łyżce zmielonego sera, masy jajecznej oraz śmietankę. Do tak przygotowanej masy wrzucamy rodzynki ze skórką i migdały. Delikatnie mieszamy.

Gęste sito kładziemy na miskę. Wykładamy je podwójnie złożoną gazą. Na tak przygotowane sito wykładamy masę serową, zawijamy brzegi gazy i obciążamy talerzykiem. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

 

Pascha - masa

 

Przed podaniem wykładamy paschę na talerz. Ściągamy gazę i dekorujemy.

a… z pozostałych białek drogie Panie można zrobić maseczkę 😉 (ubite białka plus kilka kropel cytryny)

albo … kanapki z pieczonym białkiem i bekonem.

Noe podpowiada, …że można też wykorzystać do zrobienia drinka ;-), twierdzi, że przepis już wkrótce… ale jak poznałam facetów – “wkrótce” to dla nich pojęcie względne, nie zawsze tożsame z “naszym wkrótce”.

 

Pascha Wielkanoc
 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz