Duńskie pączki

 

Tłusty czwartek to jeden z przyjemniejszych dni w roku. Dzień, w którym bezkarnie można się objadać. Właściwie nie tyle można, co trzeba, ponieważ zgodnie z tradycją, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. My oczywiście przesądni nie jesteśmy, ale wolimy – na wszelki wypadek – nie ryzykować. Poza tym, pączki są zdrowe i nie tuczą. Jedzmy więc, bez obaw, że pączki pójdą w boczki. Nie pójdą, Noe jest najlepszym na to dowodem. W boczki mu one nie idą…

A to przepis na jedne z najprostszych pączków, pochodzące z kraju Hamleta.

Robimy je w blasze na muffinki (ok. 12 sztuk)

Pączki duńskie

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • konfitura lub ulubiony dżem

 
Duńskie pączki
Przygotowanie:
 

Piekarnik rozgrzewamy do 190ºC. Natłuszczamy wgłębienia w formie do muffinek.

Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Dodajemy żółtka, maślankę i wystudzone masło. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy białko, delikatnie mieszając.

Wgłębienia napełniamy do 2/3 wysokości, na środku każdej porcji ciasta układamy orzechy włoskie w skorupkach.

Pieczemy 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy orzechy, a powstałe zagłębienia po wystudzeniu wypełniamy konfiturą lub dżemem.

 

Duńskie pączki

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz