Za kilka dni tłusty czwartek, więc dzisiaj dietetycznie. Zimowa sałatka z baby szpinaku, mandarynek, włoskich orzechów, fety, rodzynek i suszonej żurawiny.
Składniki:
- dwie garście szpinaku baby
- dwie mandarynki bezpestkowe
- 1/4 kostki fety
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść orzechów
- łyżka rodzynek
- łyżka suszonej żurawiny
- opcjonalnie sól gruboziarnista i pieprz
Dressing
- łyżka pomarańczowego kremu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Krem mieszamy dokładnie z oliwą i musztardą. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem.
Szpinak myjemy i po osuszeniu rozkładamy na talerzu. Mandarynki obieramy i filetujemy (usuwamy białe błonki). Cebulę kroimy na cieniutkie krążki. Cząstki mandarynek układamy na szpinaku. Dodajemy pozostałe składniki. Polewamy dressingiem.