ZIma i gorąca czekolada

 

Początek roku przywitał nas śniegiem i mrozem

… a my przywitaliśmy śnieg i mróz ciepłymi kapciami, w których się zakochaliśmy, gdy tylko je zobaczyliśmy oraz gorącą czekoladą. Idealna para na zimne zimowe popołudnia.

 

Przepis na gorącą czekoladę:

Składniki (4 porcje):

  • 2 szklanki (0,5 litra) mleka
  • 200 ml (ok. 1 szklanki) śmietanki 30%
  • 4 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady (min. 74%)
  • opcjonalnie laska cynamonu i wanilii
  • opcjonalnie bita śmietana i kakao (do dekoracji)

 

Przygotowanie:

Zagotowujemy mleko ze śmietanką. Jeśli dodajemy przyprawy, zagotowujemy wraz z nimi. Kruszymy czekoladę i dodajemy do mleka. Dokładnie mieszamy do całkowitego roztopienia czekolady.

Dekorujemy ubitą śmietanką i kakao.

 

Gorąca czekolada

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz