Początek roku przywitał nas śniegiem i mrozem
… a my przywitaliśmy śnieg i mróz ciepłymi kapciami, w których się zakochaliśmy, gdy tylko je zobaczyliśmy oraz gorącą czekoladą. Idealna para na zimne zimowe popołudnia.
Przepis na gorącą czekoladę:
Składniki (4 porcje):
- 2 szklanki (0,5 litra) mleka
- 200 ml (ok. 1 szklanki) śmietanki 30%
- 4 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady (min. 74%)
- opcjonalnie laska cynamonu i wanilii
- opcjonalnie bita śmietana i kakao (do dekoracji)
Przygotowanie:
Zagotowujemy mleko ze śmietanką. Jeśli dodajemy przyprawy, zagotowujemy wraz z nimi. Kruszymy czekoladę i dodajemy do mleka. Dokładnie mieszamy do całkowitego roztopienia czekolady.
Dekorujemy ubitą śmietanką i kakao.