Mała Lia uważa, że święta muszą być słodkie i tuczące… w końcu po to są… Dlatego też na klasową Wigilię zrobiła – z niewielką pomocą Thelksi – nasze ulubione muffinki.
Stanowią one smaczną alternatywę dla klasycznych ciast bożonarodzeniowych i… zawierają czekoladową niespodzianką.
Składniki (na 12 babeczek):
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka domowej roboty z tego przepisu)
- 0,3 szklanki oleju
- 1 szklanka śmietany (12%)
- 0,3 szklanki mocnej kawy (zaparzyć wcześniej)
- 1-2 tabliczki białej czekolady połamana na kawałki (kostki)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
Mieszamy razem suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
W innym naczyniu rozbełtujemy jajko i mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, śmietaną i wystudzoną kawą. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy aż powstanie gładkie ciasto.
Papilotki wypełniamy ciastem tak, żeby zakryć dno (ok. 1 łyżka ciasta). Układamy na nich po 1 kostce czekolady (lub 2 – jeśli korzystamy z dwóch tabliczek). Zakrywamy resztą ciasta.
Pieczemy ok. 20-25 minut.