Jesienne risotto z boczniakami

Jesień jest jedną z najsmakowitszych pór roku. Zarówno ze względu na dojrzewające owoce i warzywa, jak i grzyby. W listopadzie o te ostatnie już trudno, ale zawsze możemy skorzystać z boczniaków. Ryż w ich towarzystwie to smaczna propozycja na jesienny obiad, zwłaszcza, gdy oprószymy go cienkimi plastrami długodojrzewającego żółtego sera, przypominającymi żółte jesienne liście.

 

Risotto z boczniakami

 

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu risotto
  • 2 szklanki wrzątku
  • 1/2 szklanki białego wina półwytrawnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • płatki chili do smaku
  • skórka starta z 1/4 pomarańczy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki startego sera mimolette vieille (parmezanu lub innego sera długodojrzewającego) + dodatkowe płatki tego sera do posypania (dekoracji)
  • opakowanie boczniaków
  • garść obranych orzechów włoskich

 

Przygotowanie

Zagotowujemy dwie szklanki wody, solimy do smaku wg uznania.

Na łyżce oliwy i łyżce masła szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie wyciskamy ząbki czosnku i podsmażamy chwilę tak, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy szklankę ryżu i prażymy. Dodajemy wino i wlewamy posoloną wrzącą wodę. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min.

Gdy ryż się ugotuje, wsypujemy 2 łyżki sera, energicznie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji (można jeszcze dodać trochę masła).

W międzyczasie grzyby oczyszczamy i kroimy.

Patelnię rozgrzewamy, dodajemy łyżkę oliwy i łyżkę masła oraz startą skórkę z pomarańczy, a następnie grzyby. Przyprawiamy do smaku solą i chili. Smażymy do osiągnięcia ulubionej miękkości. Na osobnej patelni prażymy orzechy, a następnie łączymy je z grzybami.

Wykładamy gotowy ryż na talerz. Na nim układamy grzyby i posypujemy pozostałym serem.

 
Risotto z boczniakami

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz