Jesień jest jedną z najsmakowitszych pór roku. Zarówno ze względu na dojrzewające owoce i warzywa, jak i grzyby. W listopadzie o te ostatnie już trudno, ale zawsze możemy skorzystać z boczniaków. Ryż w ich towarzystwie to smaczna propozycja na jesienny obiad, zwłaszcza, gdy oprószymy go cienkimi plastrami długodojrzewającego żółtego sera, przypominającymi żółte jesienne liście.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu risotto
- 2 szklanki wrzątku
- 1/2 szklanki białego wina półwytrawnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- płatki chili do smaku
- skórka starta z 1/4 pomarańczy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki startego sera mimolette vieille (parmezanu lub innego sera długodojrzewającego) + dodatkowe płatki tego sera do posypania (dekoracji)
- opakowanie boczniaków
- garść obranych orzechów włoskich
Przygotowanie
Zagotowujemy dwie szklanki wody, solimy do smaku wg uznania.
Na łyżce oliwy i łyżce masła szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie wyciskamy ząbki czosnku i podsmażamy chwilę tak, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy szklankę ryżu i prażymy. Dodajemy wino i wlewamy posoloną wrzącą wodę. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min.
Gdy ryż się ugotuje, wsypujemy 2 łyżki sera, energicznie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji (można jeszcze dodać trochę masła).
W międzyczasie grzyby oczyszczamy i kroimy.
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy łyżkę oliwy i łyżkę masła oraz startą skórkę z pomarańczy, a następnie grzyby. Przyprawiamy do smaku solą i chili. Smażymy do osiągnięcia ulubionej miękkości. Na osobnej patelni prażymy orzechy, a następnie łączymy je z grzybami.
Wykładamy gotowy ryż na talerz. Na nim układamy grzyby i posypujemy pozostałym serem.