Panierowany bundz i oscypek z grilla

 

Nosal i Murowaniec na Hali Gąsienicowej to nie jedyne miejsca, które zdobyliśmy w trakcie tegorocznej wycieczki do Zakopanego. Tradycyjnie, jedno podejście zrobiliśmy – ku uciesze Małej Lii – na pełne kolorowych stoisk Krupówki.

 

Na Krupówkach

 

Stoisko na Krupówkach

 

Postój dorożek

 

Szlak jest wyjątkowo trudny. Z każdej strony czyha niebezpieczeństwo… Z jednej strony kolorowe zabawki, ciupagi, szkatułki i góralskie spódniczki… Z drugiej skórzane kozaczki za 700 zł, sukienka Chanel, buciki Baldinini. Lawirowałem, jak umiałem, żeby uratować moje dziewczyny od tych zdradliwych miejsc. Niestety, nie udało się uniknąć nieuniknionego…

 

Spódniczki góralskie

 

Mała Lia – robiąc wielkie oczy kota ze Shreka – zdobyła góralskie kierpce i takąż spódniczkę.

A my… wróciliśmy do domu obładowani góralskimi serami, oscypkami i bundzem oraz słoiczkiem żurawiny…

 

Stoisko z oscypkami

 

Każda tatrzańska wycieczka musi bowiem zawsze skończyć się w ten sam sposób. Grillowanym oscypkiem z żurawiną… albo panierowanym bundzem…

Przygotowanie każdej z tych przekąsek jest niezwykle proste.

 

Oscypki

 

Grillowany oscypek

Oscypki grillujemy (na grillu lub patelni grillowej) po kilka minut z każdej strony,  Podajemy gorące z żurawiną.

 

Bundz z foremki

 

Bundz w panierce

Składniki:

  • bundz
  • 1 jajko
  • czerstwa bułka
  • 2 łyżki mleka
  • opcjonalnie mąka

Bułkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, żeby bułka nie była zbyt drobna.

Bundz kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem. Plastry sera obtaczamy kolejno w mące (można pominąć ten etap – wówczas panierka połączy się z serkiem i nie będzie od niego odchodzić), jajku i tartej bułce.

 

Bułka tarta

 

W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Dodajemy olej. Kiedy olej się rozgrzeje, na patelni układamy ser. Smażymy przez 3 minuty z obu stron aż się zarumienią. Podajemy oczywiście z żurawiną…

 

Panierowany bundz i grillowany oscypek z żurawiną

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz