Kończy się lato, zaczyna jesień… Kolory lata powoli ustępują barwom jesieni… Jedną z nich jest fiolet… Kolor wrzosów i śliwek…
…śliwek węgierek, bez których wrzesień nie jest możliwy…
Oto przepis na najprostsze ciasto na świecie, przynajmniej mam takie wrażenie …
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek
- 2.5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 1 jajko
- 250 g serka śmietankowego
- 75 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Tortownicę smarujemy dokładnie tłuszczem (np. masłem).
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodajemy mleko, olej, jajko i serek. Miksujemy.
Ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu ciasta układamy masło w płatkach, a następnie śliwki miąższem do góry.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 200ºC przez ok. 35 minut.
Po wystudzeniu koniecznie posypujemy cukrem pudrem.