Lato powoli się kończy, ale w naszym zaprzyjaźnionym warzywniaku nadal można znaleźć smaczne owoce. Idealne do deseru na niedzielne popołudnie.
Składniki:
- 400 ml jogurtu greckiego
- 1-2 łyżki cukru (w zależności od upodobań)
- miąższ z 1 laski wanilii
- 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
- garść czerwonych porzeczek
- garść borówek lub jagód
- garść malin
- garść jeżyn
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania labneh. Jogurt mieszamy z cukrem i wanilią, następnie wylewamy na sitko wyłożone gazą i odstawiamy do lodówki na kilka (min. 5) godzin, żeby odsączyć serwatkę. Im dłużej odsączamy jogurt, tym gęstszy uzyskamy serek.
Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i przelewamy do pucharków.
Gdy galaretka zacznie tężeć, wrzucamy do niej umyte i osuszone owoce porzeczki. Odstawiamy do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje.
Następnie na galaretkę wykładamy warstwę serka i dekorujemy pozostałymi owocami.