Tarta z czewonymi porzeczkami i białą czekoladą

 

Nie przepadam za czerwoną porzeczką, ale tarta z nią i custardem z białej czekolady jest przepyszna. Porzeczka idealnie komponuje się ze słodyczą czekolady.

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka lodowatej wody

 

Tarta z czewonymi porzeczkami i białą czekoladą

 

Składniki na krem czekoladowy (custard z białej czekolady)

  • 200 g białej czekolady (dwie tabliczki)
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 1 szklanka (240 ml) śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki mleka
  • 250 g czerwonej porzeczki + garść do dekoracji

 

Tarta z czewonymi porzeczkami i białą czekoladą
Przygotowanie:

Porzeczki myjemy i osuszamy, odrywamy szypułki.

Masło miksujemy z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodajemy żółtko cały czas miksując. Wsypujemy przesianą mąkę, dolewamy wodę i szybko ugniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. Blachę do tarty natłuszczamy masłem.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkujemy do grubości ok. pół centymetra i wykładamy nim blachę (ew. wylepiamy blachę oderwanymi kawałkami ciasta). Powierzchnię nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i posypujemy ryżem. Pieczemy przez 15 minut. Następnie zdejmujemy papier, zmniejszamy temperaturę do 160ºC i pieczemy jeszcze 10 minut.

 

Tarta z czewonymi porzeczkami i białą czekoladą

 

W międzyczasie zagotowujemy śmietankę i mleko. Dodajemy czekoladę i mieszamy co jakiś czas do rozpuszczenia czekolady (ale niezbyt często).

Ubijamy lekko (roztrzepujemy) jajko z pozostałymi białkami. Pianę przelewamy do ciepłej masy czekoladowej i mieszamy aż do połączenia.

Masę wylewamy na ciasto i posypujemy porzeczkami. Tartę z powrotem umieszczamy w piekarniku i natychmiast wyłączamy piekarnik. Zostawiamy tartę w piekarniku przez ok. 30 minut, żeby custard (masa czekoladowa) się ugotował.

 

Tarta z czewonymi porzeczkami i białą czekoladą

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz