Nie przepadam za czerwoną porzeczką, ale tarta z nią i custardem z białej czekolady jest przepyszna. Porzeczka idealnie komponuje się ze słodyczą czekolady.
Składniki na ciasto:
- 200 g masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżka lodowatej wody
Składniki na krem czekoladowy (custard z białej czekolady)
- 200 g białej czekolady (dwie tabliczki)
- 1 jajko
- 2 białka
- 1 szklanka (240 ml) śmietanki 30%
- 1/3 szklanki mleka
- 250 g czerwonej porzeczki + garść do dekoracji
Przygotowanie:
Porzeczki myjemy i osuszamy, odrywamy szypułki.
Masło miksujemy z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodajemy żółtko cały czas miksując. Wsypujemy przesianą mąkę, dolewamy wodę i szybko ugniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. Blachę do tarty natłuszczamy masłem.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkujemy do grubości ok. pół centymetra i wykładamy nim blachę (ew. wylepiamy blachę oderwanymi kawałkami ciasta). Powierzchnię nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i posypujemy ryżem. Pieczemy przez 15 minut. Następnie zdejmujemy papier, zmniejszamy temperaturę do 160ºC i pieczemy jeszcze 10 minut.
W międzyczasie zagotowujemy śmietankę i mleko. Dodajemy czekoladę i mieszamy co jakiś czas do rozpuszczenia czekolady (ale niezbyt często).
Ubijamy lekko (roztrzepujemy) jajko z pozostałymi białkami. Pianę przelewamy do ciepłej masy czekoladowej i mieszamy aż do połączenia.
Masę wylewamy na ciasto i posypujemy porzeczkami. Tartę z powrotem umieszczamy w piekarniku i natychmiast wyłączamy piekarnik. Zostawiamy tartę w piekarniku przez ok. 30 minut, żeby custard (masa czekoladowa) się ugotował.