Sałatka-z-truskawkami-kurczakiem-w-panierce-z-suszonej-pokrzywy-thelksinoe

 

Sezon truskawkowy w pełni…

Składniki:

  • dwie piersi z kurczaka (ok. 600 g)
  • dwie torebki herbaty z pokrzywy (lub pokrzywy i trawy cytrynowej) – ok. 1 łyżki suszonej rozdrobnionej pokrzywy
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1/3 szklanka mąki
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sałatkę:

  •  sałata (ilość – w zależności od upodobania)
  • 100 g gorgonzoli
  • 100 g fety
  • 1 szklanka pokrojonych na plasterki truskawek
  • opcjonalnie płatki parmezanu

Dressing:

  • 1 szklanka truskawek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju z orzecha włoskiego
  • 1 łyżka oliwy (ew. 2 łyżki, gdy nie stosujemy oleju z orzecha włoskiego)
  • 1-1,5 łyżeczki soli (stosownie do upodobań)
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki zmielonego suszonego czosnku
  • szczypta zmielonego suszonego chili

 

Sałatka z truskawek i panierowanego kurczaka
Przygotowanie:

W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z zawartością torebek herbaty z pokrzywy. W drugim rozbełtujemy jajko i mieszamy je z mlekiem. Do trzeciego talerza wsypujemy mąkę.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200ºC.

Piersi kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą (dość obficie) i pieprzem. Obtaczamy w mące. Zanurzamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej z pokrzywą.

Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy olej. Kiedy olej się rozgrzeje, na patelni układamy piersi kurczaka. Smażymy przez 3-4 minuty z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy  w temperaturze 200ºC przez 15 min.

W międzyczasie miksujemy 1 szklankę truskawek z octem, olejem, oliwą i z pozostałymi przyprawami na gładką masę.

Na talerzach rozkładamy sałatę, dodajemy plasterki truskawek, fetę oraz gorgonzolę.

Na tak przygotowanej sałacie układamy upieczone, pokrojone na plastry mięso i polewamy sosem.

 

Sałatka z truskawkami i kurczakiem w pokrzywowe jpanierce

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz