Sezon truskawkowy w pełni…
Składniki:
- dwie piersi z kurczaka (ok. 600 g)
- dwie torebki herbaty z pokrzywy (lub pokrzywy i trawy cytrynowej) – ok. 1 łyżki suszonej rozdrobnionej pokrzywy
- 6 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1/3 szklanka mąki
- sól i pieprz do smaku
Składniki na sałatkę:
- sałata (ilość – w zależności od upodobania)
- 100 g gorgonzoli
- 100 g fety
- 1 szklanka pokrojonych na plasterki truskawek
- opcjonalnie płatki parmezanu
Dressing:
- 1 szklanka truskawek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oleju z orzecha włoskiego
- 1 łyżka oliwy (ew. 2 łyżki, gdy nie stosujemy oleju z orzecha włoskiego)
- 1-1,5 łyżeczki soli (stosownie do upodobań)
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki zmielonego suszonego czosnku
- szczypta zmielonego suszonego chili
Przygotowanie:
W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z zawartością torebek herbaty z pokrzywy. W drugim rozbełtujemy jajko i mieszamy je z mlekiem. Do trzeciego talerza wsypujemy mąkę.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200ºC.
Piersi kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą (dość obficie) i pieprzem. Obtaczamy w mące. Zanurzamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej z pokrzywą.
Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy olej. Kiedy olej się rozgrzeje, na patelni układamy piersi kurczaka. Smażymy przez 3-4 minuty z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 15 min.
W międzyczasie miksujemy 1 szklankę truskawek z octem, olejem, oliwą i z pozostałymi przyprawami na gładką masę.
Na talerzach rozkładamy sałatę, dodajemy plasterki truskawek, fetę oraz gorgonzolę.
Na tak przygotowanej sałacie układamy upieczone, pokrojone na plastry mięso i polewamy sosem.