Piwonie to popularne rośliny ozdobne, które kwitną na przełomie maja/czerwca. W tym czasie zawsze pojawiają się u nas w wazonie. W tym roku spróbowaliśmy wykorzystać je jednak w zupełnie inny sposób. W ramach eksperymentu stworzyliśmy “konfiturę” z płatków piwonii. Idealny dodatek do mięs i deserów (np. lodów).
Składniki:
- płatki z jednego kwiatu piwonii
- 3 łyżki cukru
- łyżka soku z limonki
- 4 łyżki wody
Przygotowanie:
Delikatnie myjemy płatki i osuszamy. Odrywamy białe końcówki (one zawierają najwięcej goryczki). Płatki ucieramy z cukrem, aż zaczną puszczać sok. Przekładamy je na patelnię. Dodajemy wodę. Gotujemy 15 min. na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Pod koniec dodajemy sok z limonki (gdy syrop będzie zbyt gęsty możemy dodać więcej wody).
Do śmietankowych lodów (które do podania nie mogą być za bardzo zmrożone), oprócz konfitury, proponuję dodać trochę oleju z pestek dynii.