Cevapcici kojarzą nam się z wakacjami. Do wakacji zostało jeszcze trochę czasu, ale – z uwagi na letnią pogodę – warto je spróbować już teraz, bo są idealne na grilla.
Oryginalne cevapcici robi się z mięsa wołowego lub jagnięciny albo z mieszaniny tych mięs, ewentualnie z mięsa wołowo-wieprzowego. Bez szkody dla smaku można je zrobić wyłącznie z mielonej łopatki wieprzowej.
Składniki na cevapcici:
- 600 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej (lub jagnięciny lub mięsa mielonego wołowo-wieprzowego)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej ostrej
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 2 jajka przepiórcze (lub 1 małe jajko kurze, wystarczy nawet samo białko kurze)
Składniki na tzatziki:
- 400 g sera labneh lub serka homogenizowanego naturalnego
- 1 średni ząbek czosnku
- 1 średni ogórek gruntowy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mięsem. Mięso doprawiamy sodą, solą i pozostałymi przyprawami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po wyjęciu z lodówki do mięsa wbijamy jajka i mieszamy. Z mięsa formujemy kiełbaski (wałeczki), które nabijamy na namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków.
Smażymy na lekko natłuszczonej patelni grillowej ok. 10-15 min., po 5 min. z każdej strony albo grillujemy ze wszystkich stron, aż zbrązowieją
W międzyczasie robimy sos tzatziki. Ogórka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do serka dodajemy ogórek, czosnek i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy płatkami chili dla dekoracji.