Cevapcici z sosem tzatziki thelksinoe

 

Cevapcici kojarzą nam się z wakacjami. Do wakacji zostało jeszcze trochę czasu, ale – z uwagi na letnią pogodę – warto je spróbować już teraz, bo są idealne na grilla.

Oryginalne cevapcici robi się z mięsa wołowego lub jagnięciny albo z mieszaniny tych mięs, ewentualnie z mięsa wołowo-wieprzowego. Bez szkody dla smaku można je zrobić wyłącznie z mielonej łopatki wieprzowej.

Składniki na cevapcici:

  • 600 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej (lub jagnięciny lub mięsa mielonego wołowo-wieprzowego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 2 jajka przepiórcze (lub 1 małe jajko kurze, wystarczy nawet samo białko kurze)

 

Składniki na tzatziki:

  • 400 g sera labneh lub serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1 średni ogórek gruntowy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 

Cevapcici z sosem tzatziki thelksinoe
Przygotowanie:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mięsem. Mięso doprawiamy sodą, solą i pozostałymi przyprawami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po wyjęciu z lodówki do mięsa wbijamy jajka i mieszamy. Z mięsa formujemy kiełbaski (wałeczki), które nabijamy na namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków.

Smażymy na lekko natłuszczonej patelni grillowej ok. 10-15 min., po 5 min. z każdej strony  albo grillujemy ze wszystkich stron, aż zbrązowieją

W międzyczasie robimy sos tzatziki. Ogórka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do serka dodajemy ogórek, czosnek i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy płatkami chili dla dekoracji.

 

Cevapci z sosem tzatziki

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz