Wiosna to pora roku, podczas której możemy się delektować smakami niespotykanymi poza tym sezonem. Jednym z nich jest smak rabarbaru. W dzieciństwie był on głównym składnikiem wiosennych kompotów oraz ciasta z kruszonką. Dzisiaj proponuję jednak coś zupełnie innego. Labneh (ser z jogurtu) z rabarbarem, rabarbarowym syropem i czipsami ze skórek rabarbaru.
Składniki:
- 400 ml jogurtu greckiego
- 2 łodygi rabarbaru
- szklanka cukru
- szklanka wody
- olej
Przygotowanie:
Labneh to serek, który powstaje z jogurtu. Aby go zrobić, jogurt wylewamy na sitko wyłożone gazą i odstawiamy do lodówki na 8-12 godzin, żeby odsączyć wodę. Im dłużej odsączamy jogurt, tym gęstszy uzyskamy serek.
Rabarbar myjemy i osuszamy. Obieramy, ale skórek nie wyrzucamy (z nich zrobimy czipsy). Łodygi kroimy w kostkę bądź w słupki.
W niskim rondelku lub na patelni zagotowujemy wodę z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy pokrojony rabarbar. Gotujemy przez ok. 10 min., żeby rabarbar zmiękł, ale zachował teksturę i się nie rozpadał.
W międzyczasie w rondelku podgrzewamy olej. Kiedy będzie gorący, wrzucamy na kilka (5-10) sekund skórki rabarbaru. Wyciągamy natychmiast, gdy tylko zesztywnieją. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem w celu odsączenia.
Serek wykładamy na talerz. Dodajemy kostki rabarbaru i polewamy syropem, w którym się gotowały. Dodajemy rabarbarowe chipsy.