Kawa z karmelowym mlekiem i perełkami
 

To miała być moja najlepsza kawa…
I taka była…
 

Składniki na jedną filiżankę kawy:

  • 1-2 łyżki cukru
  • 200 ml mleka
  • gorąca kawa

 

Kawa z karmelowymi perełkami
 

Przygotowanie:

Cukier podgrzewamy w rondelku (na małym ogniu) do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Z łyżeczki opuszczamy na pergamin kilka kropli karmelu, z których zrobią się perełki do dekoracji kawy.

 

Podgrzewamy 100 ml mleka. Gorące dodajemy do pozostałego karmelu. W dalszym ciągu podgrzewamy karmel do rozpuszczenia w mleku.

Pozostałe mleko podgrzewamy i spieniamy.

Do zaparzonej kawy dodajemy karmelowe mleko i przykrywamy mleczną pianką. Dekorujemy karmelowymi perełkami lub karmelowym ciasteczkiem.

 

Przepis-na-kawę-z-karmelowym-mlekiem-i-perełkami

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz