Pierwszy weekend majowy otwiera u nas zawsze sezon grillowy. Idealnym dodatkiem do grillowanych potraw jest sałatka z kalafiora i ziemniaków.
Składniki:
- 1/2 kalafiora (albo jeden mały)
- 5-6 małych ziemniaków
- mała cebula
- łyżka szczypiorku
- łyżka koperku
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kalafiora myjemy i dzielimy na drobne różyczki. Przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem (ewentualnie blanszujemy). Solimy i pozostawiamy do odsączenia.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie (najważniejsze jest, żeby ich nie rozgotować). Odstawiamy do ostudzenia.
W międzyczasie kroimy drobno cebulę.
Ostudzone ziemniaki kroimy w kostkę i mieszamy z osuszonymi różyczkami kalafiora, cebulą, szczypiorkiem i koperkiem. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z grillowanymi kiełbaskami.