Kajzerki z masłem
 

W weekend na śniadanie nie może zabraknąć pachnących, chrupiących bułeczek. Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a przy tym sprawia, że po domu roznosi się ich piękny zapach.

 Składniki na bułeczki (kajzerki):

  • 50-60 dag mąki pszennej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szczypty soli
  • 1 szklanka letniej wody
  • łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • opcjonalnie – ziarna sezamu do posypania

Składniki na masło:

  • 400 ml śmietanki min. 30% w temperaturze pokojowej (lepiej się ubija)
  • szczypta soli

 

Przepis na bułeczki

 

Przygotowanie bułeczek:

Do mąki wrzucamy pokruszone drożdże, cukier i sól. Mieszamy, jednocześnie wlewając partiami letnią wodę. Natłuszczamy olejem dłonie i wyrabiamy ciasto. Z ciasta następnie formujemy bułeczki i układamy na blasze, wyłożonej papierem pergaminowym. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC.  Każdą bułeczkę nacinamy na krzyż i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 15-20 minut.

 

Masło domowe ze śmietany
 

W międzyczasie robimy masło. Wlewamy śmietankę do wysokiej miski. Miksujemy na średnich obrotach, po czym dodajemy sól. Zwiększamy obroty i miksujemy do czasu, aż śmietanka rozwarstwi się na grudki tłuszczu (masło) i płynną maślankę. Odlewamy maślankę. Pozostałość przecedzamy przez drobne sitko wyłożone gazą. Gdy masło odsączy się, ugniatamy je jeszcze delikatnie, żeby pozbyć się resztek maślanki.

 

pyszne-bułeczki-z-domowym-masłem-thelksinoe
 

Żeby kajzerki miały złocisty kolor, możemy je po wyrośnięciu (tuż przed włożeniem do piekarnika) lekko posmarować rozbełtanym jajkiem.

 

Bułeczki kajzerki

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz