W weekend na śniadanie nie może zabraknąć pachnących, chrupiących bułeczek. Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a przy tym sprawia, że po domu roznosi się ich piękny zapach.
Składniki na bułeczki (kajzerki):
- 50-60 dag mąki pszennej
- 3 dag świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szczypty soli
- 1 szklanka letniej wody
- łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- opcjonalnie – ziarna sezamu do posypania
Składniki na masło:
- 400 ml śmietanki min. 30% w temperaturze pokojowej (lepiej się ubija)
- szczypta soli
Przygotowanie bułeczek:
Do mąki wrzucamy pokruszone drożdże, cukier i sól. Mieszamy, jednocześnie wlewając partiami letnią wodę. Natłuszczamy olejem dłonie i wyrabiamy ciasto. Z ciasta następnie formujemy bułeczki i układamy na blasze, wyłożonej papierem pergaminowym. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. Każdą bułeczkę nacinamy na krzyż i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 15-20 minut.
W międzyczasie robimy masło. Wlewamy śmietankę do wysokiej miski. Miksujemy na średnich obrotach, po czym dodajemy sól. Zwiększamy obroty i miksujemy do czasu, aż śmietanka rozwarstwi się na grudki tłuszczu (masło) i płynną maślankę. Odlewamy maślankę. Pozostałość przecedzamy przez drobne sitko wyłożone gazą. Gdy masło odsączy się, ugniatamy je jeszcze delikatnie, żeby pozbyć się resztek maślanki.
Żeby kajzerki miały złocisty kolor, możemy je po wyrośnięciu (tuż przed włożeniem do piekarnika) lekko posmarować rozbełtanym jajkiem.