Sernik Poranna Rosa
Wielkanoc za nami, ale u nas nadal rządzą świąteczne i wiosenne smaki…
Sernik Poranna Rosa
Składniki na ciasto:

  • 1,75 szklanki mąki pszennej (30 dag)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru

Składniki na masę serową:

  • 3 jaja
  • 4 żółtka
  • 0,8 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 1,2 kg sera mielonego (wieluńskiego)
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju

Składniki na pianę:

  • 6 białek pozostałych po oddzieleniu od żółtek
  • 0,5 szklanki cukru

Przy oddzielaniu białek od żółtek należy uważać, żeby żółtko nie rozlało się i nie wpadło do białka.
Sernik Poranna Rosa
Przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, a następnie przekładamy do lodówki na pół godziny, żeby odpoczęło. Po upływie wskazanego czasu wylepiamy nim prostokątną formę (26 x 39) wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem pergaminowym.

Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC (górna i dolna grzałka – bez termoobiegu).

Jaja i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser i dokładnie miksujemy. Dodajemy kolejno budynie w proszku, potem mleko i olej. Miksujemy na wolnych obrotach (lub mieszamy), aż wszystko połączy się w jednolitą masę.

Masę serową wylewamy na formę wyłożoną ciastem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut aż wierzch się lekko przyrumieni.

W międzyczasie przygotowujemy piankę. Do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę.

Pianę wykładamy na przyrumienioną masę serową. Pieczemy dalej przez 15 minut, zmniejszając temperaturę piekarnika do 150ºC, do lekkiego zbrązowienia piany (jak na zdjęciach). Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, pozostawiając jeszcze ciasto na ok. 5 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika. Po wystygnięciu piekarnika ponownie zamykamy w nim sernik na kilka godzin.

 

Sernik Poranna Rosa

 

Sernik Poranna Rosa

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz