Składniki na trufle:
- 100 ml śmietanki 30 %
- 1 duża łyżka miodu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (ja robię własny: w małym, suchym słoiczku mieszam cukier puder z ziarenkami wanilii, do mieszanki wrzucam również wydrążoną laskę wanilii; zamykam, po ok 1 tygodniu mam mój cukier waniliowy – jego zapach – bezcenny)
- 1/8 kostki masła
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (z zawartością kakao m.in. 70 %, można dodać też kilka kostek mlecznej czekolady, jeśli lubicie mniej wytrawne trufle)
- 1 łyżka białego rumu
- gorzkie kakao (ewentualnie wiórki kokosowe jeśli ktoś lubi) do obtoczenia
Przygotowanie:
Miód, cukier waniliowy i pokruszoną czekoladę wrzucamy do garnuszka i lekko podgrzewamy na małym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, dodajemy masło i śmietankę. Wszystko razem rozpuszczamy na malutkim ogniu, mieszając co jakiś czas do całkowitego połączenia składników i powstania gładkiej masy. Na koniec dodajemy rum, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia na ok. 2-3 godziny. Po upływie tego czasu (gotowa masa powinna być sprężysta) formujemy kulki i obtaczamy je w ciemnym kakao. Układamy w papilotkach lub na papierze pergaminowym. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a następnie przekładamy do metalowego pudełka (najlepsze są ogrzane do temperatury pokojowej).