Sos tatarski z jabłuszkami kaparowymi

 

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć sosu tatarskiego.

Oto moja wersja przepisu.

Składniki:

  • 1 ogórek kiszony
  • 2-3 małe korniszony
  • 2 jabłuszka kaparowe (zamiast jabłuszek można dodać kilka kaparów – wtedy smak będzie bardziej intensywny)
  • 4 łyżki majonezu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól morska i pieprz do smaku

Przygotowanie sosu tatarskiego:

Ogórek, korniszony i jabłuszka kaparowe osuszamy, a następnie miksujemy pulsacyjnie w blenderze – tak, aby nie zmiksować ich na papkę. Najlepszy sos tatarski to taki, w którym składniki są wyczuwalne.

Rozdrobnione składniki mieszamy z majonezem, dodajemy sok z cytryny oraz zioła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Nie podawajmy sosu od razu – najlepiej smakuje następnego dnia.

Jak podawać:

Sos tatarski podaje się do jajek, wędlin, mięs oraz ryb. Ja serwuję go ze smażonymi boczniakami królewskimi.

 

Przepis na sos tatarski

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz