Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć sosu tatarskiego.
Oto moja wersja przepisu.
Składniki:
- 1 ogórek kiszony
- 2-3 małe korniszony
- 2 jabłuszka kaparowe (zamiast jabłuszek można dodać kilka kaparów – wtedy smak będzie bardziej intensywny)
- 4 łyżki majonezu
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka posiekanego koperku
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie sosu tatarskiego:
Ogórek, korniszony i jabłuszka kaparowe osuszamy, a następnie miksujemy pulsacyjnie w blenderze – tak, aby nie zmiksować ich na papkę. Najlepszy sos tatarski to taki, w którym składniki są wyczuwalne.
Rozdrobnione składniki mieszamy z majonezem, dodajemy sok z cytryny oraz zioła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Nie podawajmy sosu od razu – najlepiej smakuje następnego dnia.
Jak podawać:
Sos tatarski podaje się do jajek, wędlin, mięs oraz ryb. Ja serwuję go ze smażonymi boczniakami królewskimi.