Według opublikowanego kilka lat temu przez “Puls Biznesu” raportu, Polacy uwielbiają zupy. Rocznie zjadamy podobno prawie 4 mld litrów zup, co daje ponad 100 litrów na osobę. Skąd u nas takie zamiłowanie do tego rodzaju potraw? Wydaje mi się, że po części wpływ na to ma bezlitosna ekonomia (zupa to jedno z tańszych dań). Z drugiej strony taką statystykę nakreśliła tradycja i smak polskich domowych zup. Po prostu uwielbiamy tradycyjną kuchnię polską i dwudaniowe niedzielne obiady u babci.
Ja, nie ukrywam, trochę odeszłam od tej tradycji. W domu królują u nas w zasadzie obiady jednodaniowe, a zupa, jeśli już się pojawia, pełni rolę przystawki. Czasem jednak wracam do smaków dzieciństwa i zamiast modnych zup kremów, serwuję najbardziej polską z polskich zup – rosół, nie zawsze w tradycyjnej odmianie.
Dziś zapraszam Was właśnie na domowy rosół drobiowy, ale podany w mniej standardowy sposób, bo … z pysznymi naleśnikami, zamiast makaronu. Klasyczna frittatensuppe (zupa naleśnikowa) jest gotowana na wołowinie. Ja proponuję rosół na bazie kurczaka.
Składniki na rosół (garnek 2,5 – 3 litrowy):
- 2 nogi z kurczaka lub 4/5 podudzi (ok. 500 g)
- ewentualnie dodatkowo 30 dag wołowiny (dla wzmocnienia smaku) – nie jest jednak konieczny
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- kawałek selera
- mała cebula (może być z łupinką. Dla uzyskania żywszej barwy rosołu cebulę można przypalić nad palnikiem)
- mały kawałeczek pora
- sól morska do smaku (ok. 1/2 łyżki stołowej – soli morskiej gruboziarnistej bez antyzbrylaczy)
- dwa ziarenka pieprzu
- kilka natek zielonej pietruszki
- 2 listki melisy
Składniki na naleśniki (6-7 naleśników):
- 2 jajka
- 6 łyżek (czubatych) mąki pszennej
- 1/2 szklanki (80-100 ml) wody
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 2 łyżki mleka
- masło lub olej roślinny do smażenia
Przygotowanie rosołu:
Mięso należy dokładnie umyć i oczyścić. Warzywa obrać i umyć. Wszystko razem (mięso i warzywa) wkładamy do średniego garnka (ok. 2,5 – 3 l) i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu (gotowanie na dużym ogniu wpływa negatywnie na jego klarowność). Po zagotowaniu, jeśli pojawią się szumowiny należy je zebrać. Gotować jeszcze min. 1 godzinę. W trakcie rosół dosolić, dodać 2 ziarenka pieprzu, kilka natek zielonej pietruszki i listki melisy.
Przygotowanie naleśników:
Wszystkie składniki należy zmiksować razem. Ciasto ma być lejące (jak śmietanka do kawy). Gdyby było za gęste, dodajemy jeszcze trochę wody (lub mleka), a jeśli ciasto jest za rzadkie, trochę mąki. Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut, żeby odpoczęło. Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron, aż się zarumienią i na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się pęcherzyki.
Jak podawać zupę:
Naleśniki kroimy na cienkie paseczki. Układamy na talerzu i zalewamy gorącym rosołem. Dla lepszego efektu wizualnego możemy najpierw wlać rosół, a następnie ułożyć paski naleśników.